Konspekt lekcji
wychowawczej dla klasy VII.
Autorka: Dominika Konopka (nauczycielka biorąca udział w
kursie językowym w Irlandii).
Nazwa placówki: Szkoła Podstawowa nr 5 w Wadowicach.
Temat: „Co
jemy? Co lubimy jeść? A co jest zdrowe? Poznajemy potrawy regionalne w wybranych krajach.”
Cele ogólne lekcji:
1.
Uczeń zna i
rozumie zasady zdrowego odżywiania się, wie jakie produkty i posiłki są zdrowe
a jakie szkodliwe.
2.
Uczeń zna
tradycyjne przysmaki dominujące w wybranych krajach.
Cele szczegółowe lekcji:
Uczeń
potrafi:
1.
Wymienić produkty
zdrowe i szkodliwe.
2.
Powiedzieć co
lubi jeść i czy to jest na pewno zdrowe.
3.
Powiedzieć co
jest najczęściej jadane w innych krajach.
4.
Wskazać kraje, w
których ludzie odżywiają się najbardziej niezdrowo.
Metody pracy: aktywizujące, praktycznego działania, pogadanka
Formy pracy: indywidualna, grupowa
Środki dydaktyczne:
-
komputer
-
rzutnik
-
prezentacje Power Point
-
slajdy z potrawami zdrowymi i szkodliwymi
-
plansza- piramida zdrowego żywienia
Przebieg zajęć:
1.
Czynności
wstępne:
·
Powitanie
uczniów.
·
Czynności
organizacyjno-porządkowe.
·
Zapoznanie
uczniów z tematem zajęć i podanie celów.
2.
Realizacja
tematu:
Nauczyciel rozpoczyna rozmowę z uczniami na temat
zdrowego odżywiania. Prezentuje uczniom piramidę zdrowego żywienia. Wskazuje
istotną rolę odpowiedniego odżywiania i właściwych diet w różnym wieku.
Opowiada o wybranych krajach i ich najpopularniejszych daniach. Zwraca uwagę na to, że nie wszystko co lubimy jest dla nas dobre i zdrowe.
Wskazuje istotny wpływ odżywiania na
funkcjonowanie organizmu. Następnie zadaje pytania dzieciom np.: Co lubią
jeść?, co jedzą najczęściej i czy to jest dla nich na pewno zdrowe?
Dzieci odpowiadają na pytania oraz przedstawiają swoją
wiedzę na temat odżywiania w różnych krajach. Przedstawiają za pomocą prezentacji slajdy, na których
umieścili zdjęcia tradycyjnych potraw w Stanach Zjednoczonych, Niemczech,
Anglii oraz Polski.
Następnie na podstawie wcześniej przeprowadzonej
rozmowy oraz zdobyciu wiedzy samodzielnie przygotowują jednodniowy jadłospis
dla samych siebie uwzględniając jak najzdrowsze produkty.
3.
Podsumowanie:
·
Omówienie
wybranych jadłospisów.
·
Zwrócenie uwagi
na najzdrowsze zestawy posiłków.
·
Wskazanie krajów,
w których mieszkańcy odżywiają się bardzo niezdrowo.
·
Rozmowa podsumowująca.
·
Pożegnanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz