KONSPEKT LEKCJI WYCHOWAWCZEJ
Beata Abrantowicz-Fajfer
Szkoła Podstawowa w Wysokiej
Temat lekcji: W irlandzkiej cukierni.
45 min., klasa VI
CELE LEKCJI:
ogólny: zapoznanie uczniów z charakterystycznymi cechami
kuchni irlandzkiej preferencjami żywieniowymi odróżniającymi kuchnie narodowe
operacyjne: uczeń zna formę przepisu kulinarnego, potrafi odróżnić obce jednostki miar objętości i wagi,
umie korzystać ze słownika angielsko-polskiego on-line przy użyciu smartfonów
METODY: praca w grupach, pogadanka
Środki i materiały dydaktyczne: przepisy kulinarne na Apple
crumble w języku angielskim (różne wersje ze stron internetowych, smartfony z
dostępem do Internetu
TOK LEKCJI:
I.
Część wstępna:
-powitanie, sprawdzenie obecności, podanie tematu lekcji
II.
Część właściwa:
-przypomnienie uczniom o różnicach w kuchniach regionalnych w różnych
krajach, wyjaśnienie dotyczące preferencji kulinarnych uwarunkowanych
dostępnością produktów, klimatem, zamożnością społeczeństwa, świadomością zasad
zdrowego odżywiania się
- podział na 3-4-osobowe grupy i rozdanie zadań (grupy otrzymują anglojęzyczne przepisy na
Apple crumble, 2,3 wersje z różnych stron, blogów kulinarnych irlandzkich).
Każda grupa przegląda otrzymane przepisy i wybiera jeden do tłumaczenia na
język polski przy pomocy słownika on-line
-
prezentacje grup: czytanie, porównywanie efektów pracy grup, zwrócenie uwagi na
różnice w stosowanych jednostkach miar (wagi,
objętości)
III. Podsumowanie:
- przedstawienie refleksji na temat potrawy Apple crumble, wyznaczenie
terminu na część praktyczną zajęć (sporządzenie irlandzkiej szarlotki z grupą chętnych uczniów w ramach zajęć pozalekcyjnych).
Koordynator placówki: Małgorzata Targosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz