Klasa I z Babicy szukała odpowiedzi na nurtujące pytanie
czym jest tłusty czwartek oraz czym zajadają się mieszkańcy Europy? Uczniowie
dowiedzieli się jakie pączki warto przygotować biorąc pod uwagę szerokość
geograficzną, ponieważ w każdym z krajów te drożdżowe słodkości wyglądają
zupełnie inaczej.
Pączki, które można zjeść w Ameryce to doughnat`y, które wyglądem przypominają nasze oponki, natomiast w Hiszpanii w tłusty czwartek (Jueves Lardero) obowiązkowo spożywa się Mony- drożdżowe bułeczki ozdobione całym jajkiem. Pączki tradycyjnie smażone na Korsyce – fritelli są zgodnie z tradycja wyrabiane z mąki kasztanowej. W przypadku Węgierskich frasangi fank nadzienie kładzie się na talerzu obok pączków. Najbardziej zbliżone do naszych pączków są pączki niemieckie- Pfannkuchen. Uczniowie klasy pierwszej jednogłośnie zdecydowali, że wszystkie paczki są smakowite. W trakcie zajęć dzieci przeglądały oraz zapisywały przepisy z różnych krajów europejskich ale najbardziej przypadł im do gustu przepis na pączki francuskie, który postanowili wypróbować. Zajęcia dały dzieciom możliwość do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń. Sala lekcyjna wyglądała jak kuchnia Master Chef, pełna krzątających się po niej kucharzy. Uczniowie byli bardzo dumni ze swoich słodkich wypieków i chętnie częstowali innych. Zabawa była pyszna! Bon appetit!
Pączki, które można zjeść w Ameryce to doughnat`y, które wyglądem przypominają nasze oponki, natomiast w Hiszpanii w tłusty czwartek (Jueves Lardero) obowiązkowo spożywa się Mony- drożdżowe bułeczki ozdobione całym jajkiem. Pączki tradycyjnie smażone na Korsyce – fritelli są zgodnie z tradycja wyrabiane z mąki kasztanowej. W przypadku Węgierskich frasangi fank nadzienie kładzie się na talerzu obok pączków. Najbardziej zbliżone do naszych pączków są pączki niemieckie- Pfannkuchen. Uczniowie klasy pierwszej jednogłośnie zdecydowali, że wszystkie paczki są smakowite. W trakcie zajęć dzieci przeglądały oraz zapisywały przepisy z różnych krajów europejskich ale najbardziej przypadł im do gustu przepis na pączki francuskie, który postanowili wypróbować. Zajęcia dały dzieciom możliwość do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń. Sala lekcyjna wyglądała jak kuchnia Master Chef, pełna krzątających się po niej kucharzy. Uczniowie byli bardzo dumni ze swoich słodkich wypieków i chętnie częstowali innych. Zabawa była pyszna! Bon appetit!
Nauczyciel: Bernadeta Pawlik
Koordynator placówki: Izabela Denko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz