Imię i nazwisko: Magdalena Wiercimak
Placówka: Zespół Szkół w Jaroszowicach
Rodzaj mobilności: kurs językowy – General English
Kraj: Malta
Czas trwania: 21.08.2017r. – 01.09.2017r.
Placówka: Zespół Szkół w Jaroszowicach
Rodzaj mobilności: kurs językowy – General English
Kraj: Malta
Czas trwania: 21.08.2017r. – 01.09.2017r.
W ramach
projektu „Mobilność kadry edukacji szkolnej” miałam okazję wyjechać na kurs językowy na Maltę.
Przed wyjazdem z wielkim zainteresowaniem zapoznawałam się z historią, kulturą
i obyczajowością tej wyspy, czytałam przewodniki oraz blogi pisane przez ludzi
odwiedzających Maltę.
W dniach
21.08.2017r. – 01.09.2017r. uczestniczyłam w kursie językowym prowadzonym przez
szkołę European School of English w St. Julians. Zajęcia odbywały się od poniedziałku
do piątku w godz. 8:45 – 10:15 i 10:45 – 12:15. Kurs prowadzony były przez
młodą, pochodzącą z Malty nauczycielkę Emmę, która w przystępny sposób
przekazywała nam swoją wiedzę. Na zajęciach rozmawialiśmy wyłącznie w języku
angielskim, poznawaliśmy nowe słownictwo, omawialiśmy gramatykę, ćwiczyliśmy
poprawną wymowę, a także wymienialiśmy się doświadczeniami. Moja grupa składała
się z ludzi pochodzących z różnych zakątków świata: Kolumbii, Chin, Szwajcarii,
Niemiec, Turcji, Hiszpanii, Włoch i Rosji. Po zajęciach szkoła oferowała
wszystkim uczestnikom kursu równie ciekawe formy aktywności.
Niemal codziennie
zwiedzałam malowniczą wyspę, próbowałam
tradycyjnej kuchni oraz rozmawiałam z niezwykle sympatycznymi mieszkańcami St.
Julians. Malta jest główną wyspą Archipelagu Maltańskiego, w skład którego
wchodzi także wyspa Gozo, Comino, Cominotto, Filfla i dwie Wyspy Św. Pawła.
Mimo, iż Malta to jeden z najmniejszych krajów świata, to może się ona
pochwalić słońcem, wyjątkowymi zabytkami,
wspaniałą przyrodą i urokliwymi plażami. Urodę Malty docenili reżyserzy z
całego świata, postanowiłam więc i ja. Udało mi się zobaczyć m.in. skalne klify
o wysokości ponad 200 metrów (klify Dingli) oraz piękne Trzy Miasta: Senglea, Vittoriosa i Cospicua.
W centrum miasta Vittoriosa (Birgu) leżącego na cyplu naprzeciw Valletty, stoi
od kilkuset lat Pałac Inkwizytora, gdzie przez nieomal 250 lat urzędowało 62
inkwizytorów. Udało mi się także zobaczyć najpiękniejsze zatoki Malty: Zatokę
Ghajn Tuffieha i Złotą Zatokę. Odwiedziłam również rybacką wioskę Marsaxlokk,
gdzie w każdą niedzielę odbywa się duże targowisko, a codziennie można podziwiać
kolorowe łodzie rybackie luzzu. Z Wied
iż-Zurrieg małą łodzią dotarłam do Błękitnej Groty, gdzie refleksy światła
wydobywają piękne barwy morskiej wody. Wielki mój zachwyt wzbudziła także
siostrzana wyspa Malty Gozo, gdzie w stolicy Victorii wznosi się imponująca
Cytadela, z której roztacza się wspaniały widok na całą wyspę.
Korzystając z
Tallinja Card (umożliwia ona nielimitowane przejazdy na wyspie przez 7 dni) zwiedziłam
także piękne zabytki stolicy Malty, Valletty.
Szczególny mój zachwyt wzbudziła konkatedra świętego Jana Chrzciciela, w
której znajduje się muzeum z najcenniejszymi
eksponatami jakimi są wyjątkowe obrazy Caravaggio. Podziwiałam tam również
Pałac Wielkiego Mistrza, Kościół katastrofy morskiej statku św. Pawła oraz
piękne widoki Wielkiego Portu z ogrodów Baracca.
Odwiedziłam
także pierwszą stolicę Malty – Mdinę, zupełną odwrotność Valetty. Jest to
niezwykle urokliwe Ciche Miasto, w którym czas cofnął się o kilka stuleci.
Natomiast pobliski Rabat to miasto słynące z Jaskini św. Pawła,
wczesnochrześcijańskich podziemnych katakumb oraz schronów z czasów II wojny światowej (Wignacourt - Museum).
Udało mi się
również zobaczyć pobliską wyspę Comino, gdzie nie tylko można podziwiać
wspaniałą Błękitną Lagunę, ale także warto ponurkować. Jeśli chodzi o kuchnię
maltańską to można ją określić jako mieszankę wpływów brytyjskich oraz
śródziemnomorskich. Najbardziej popularnym daniem na wyspie, a zaraz
najchętniej poszukiwanym przez turystów jest Fenek - potrawa z królika,
najczęściej podawana w sosie winnym z
pomidorami i czosnkiem. Fenek niespecjalnie przypadł mi do gustu, ale za to
kinnie (gazowany napój o aromacie pomarańczy z mieszanką ziół) doskonale gasił
pragnienie w upalne dni. Będąc na wyspie koniecznie trzeba też spróbować dżemu
z opuncji figowej – delicious!
Udział
w projekcie „Mobilność kadry edukacji szkolnej” był dla mnie niezapomnianym przeżyciem
i doświadczeniem. Miałam okazję nauczyć się wielu nowych rzeczy. Poznałam
wielu wyjątkowych ludzi z różnych zakątków świata, zwiedziłam piękną wyspę,
poznałam inną kulturę, ale przede wszystkim używałam języka angielskiego w
praktyce. Mam nadzieję, iż wszystkie zdobyte doświadczenia wykorzystam w mojej pracy zawodowej.
Koordynator placówki: Agnieszka Jewuła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz