Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 grudnia 2017

Świąteczne zwyczaje w krajach Unii Europejskiej


           21.12.2017 r. w Szkole Podstawowej nr 5 w Wadowicach została przeprowadzona lekcja wychowawcza na temat świątecznych zwyczajów w krajach Unii Europejskiej. Dzieci z klasy 5 mogły dowiedzieć się jak obchodzona jest Wigilia w Austrii, Francji, Włoszech oraz Czechach. 

             Dzieci dowiedziały się, że w zależności od regionu, w Austrii kultywowane są różne tradycje. W Wiedniu na wigilijnym stole króluje karp, a w Karyntii - pieczona kaczka. Najpopularniejsze jest zwyczajne ciasto: z mleka, mąki, soli, masła i miodu. Ma ono przynieść zdrowie w następnym roku. Do świątecznych przysmaków należą pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały. W zachodniej Austrii potrawy wigilijne podaje się na zimno.

            Do tradycyjnych świątecznych potraw na francuskim stole należą ostrygi i owoce morza (przede wszystkim skorupiaki), pasztet z otłuszczonych gęsich wątróbek, indyk z kasztanami. Tradycyjne ciasto to rolada. Obecnie często ma postać rolady lodowej. Spośród świątecznych dań w Alzacji popularna jest pieczona gęś, w Burgundii - indyk, a w Paryżu - ostrygi. Tradycją jest również wypiekanie trzynastu chlebów symbolizujących dwunastu apostołów i Jezusa.

          We Włoszech tradycja bożonarodzeniowa nierozerwalnie jest związana z religią chrześcijańską. Przed Wigilią obowiązuje ścisły post. Jednak większość Włochów przywiązuje niewielką wagę do kolacji w Wigilię. Wprawdzie jest ona bardziej uroczysta niż w zwykły dzień, je się ją przy choince i szopce zbudowanej przez niemal każdą rodzinę, ale na stole nie ma żadnych tradycyjnych dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą wybiera się wiele rodzin. 25 grudnia - dzień Bożego Narodzenia jest najbardziej uroczyście obchodzonym dniem świąt przez Włochów. W tym dniu całe rodziny zasiadają do świątecznego obiadu, który trwa najczęściej do wieczora.

            Święta Bożego Narodzenia w Czechach mają bogatą i długą tradycję. Wigilia była zawsze powiązana z magicznymi wyobrażeniami i przesądami dotyczącymi całej rodziny. Przez cały dzień wszyscy pościli, dzieci musiały pozostawać cały dzień w domu, a wieczorem nie wolno było odejść od stołu wigilijnego. W dzisiejszych czasach najważniejszą potrawą wigilijną jest karp podawany z sałatką ziemniaczaną. Na deser podaje się kruche ciasteczka, pieczone osobiście przez każdą panią domu. Ciasteczka mają różne kształty i są bardzo ważną potrawą na czeskim wigilijnym stole.

          Lekcja cieszyła się wielką aktywnością i zaangażowaniem dzieci w przygotowane zabawy. Uczniowie mogli porównać polskie tradycje z tradycjami innych państw. Dla wszystkich była to okazja do poznania tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych wybranych państw. Myślę, że połączenie zabawy z nauką jest najlepszym sposobem pozyskania wiadomości.


Opracowała: Marta Wyka, nauczyciel SP 5 w Wadowicach

Koordynator placówki: Kamil Bałys

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz