21.12.2017 r. w Szkole Podstawowej nr 5 w Wadowicach
została przeprowadzona lekcja wychowawcza na temat świątecznych zwyczajów w
krajach Unii Europejskiej. Dzieci z klasy 5 mogły dowiedzieć się jak obchodzona jest Wigilia w Austrii, Francji,
Włoszech oraz Czechach.
Dzieci dowiedziały się, że w zależności od regionu,
w Austrii kultywowane są różne tradycje. W Wiedniu na wigilijnym stole króluje
karp, a w Karyntii - pieczona kaczka. Najpopularniejsze jest zwyczajne ciasto:
z mleka, mąki, soli, masła i miodu. Ma ono przynieść zdrowie w następnym roku.
Do świątecznych przysmaków należą pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany
i pieczone migdały. W zachodniej Austrii potrawy wigilijne podaje się na zimno.
Do
tradycyjnych świątecznych potraw na francuskim stole należą ostrygi i owoce
morza (przede wszystkim skorupiaki), pasztet z otłuszczonych gęsich wątróbek,
indyk z kasztanami. Tradycyjne ciasto to rolada. Obecnie często ma postać
rolady lodowej. Spośród świątecznych dań w Alzacji popularna jest pieczona gęś,
w Burgundii - indyk, a w Paryżu - ostrygi. Tradycją jest również wypiekanie
trzynastu chlebów symbolizujących dwunastu apostołów i Jezusa.
We Włoszech tradycja bożonarodzeniowa nierozerwalnie
jest związana z religią chrześcijańską. Przed Wigilią obowiązuje ścisły post.
Jednak większość Włochów przywiązuje niewielką wagę do kolacji w Wigilię.
Wprawdzie jest ona bardziej uroczysta niż w zwykły dzień, je się ją przy
choince i szopce zbudowanej przez niemal każdą rodzinę, ale na stole nie ma
żadnych tradycyjnych dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą
wybiera się wiele rodzin. 25 grudnia - dzień Bożego
Narodzenia jest najbardziej uroczyście obchodzonym dniem świąt przez Włochów. W
tym dniu całe rodziny zasiadają do świątecznego obiadu, który trwa najczęściej
do wieczora.
Święta
Bożego Narodzenia w Czechach mają bogatą i długą tradycję. Wigilia była zawsze
powiązana z magicznymi wyobrażeniami i przesądami dotyczącymi całej rodziny.
Przez cały dzień wszyscy pościli, dzieci musiały pozostawać cały dzień w domu,
a wieczorem nie wolno było odejść od stołu wigilijnego. W dzisiejszych czasach
najważniejszą potrawą wigilijną jest karp podawany z sałatką ziemniaczaną. Na
deser podaje się kruche ciasteczka, pieczone osobiście przez każdą panią domu.
Ciasteczka mają różne kształty i są bardzo ważną potrawą na czeskim wigilijnym
stole.
Lekcja cieszyła się wielką aktywnością i
zaangażowaniem dzieci w przygotowane zabawy. Uczniowie mogli porównać polskie
tradycje z tradycjami innych państw. Dla wszystkich była to okazja do poznania
tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych wybranych państw. Myślę, że połączenie
zabawy z nauką jest najlepszym sposobem pozyskania wiadomości.
Opracowała: Marta Wyka, nauczyciel SP 5 w Wadowicach
Koordynator placówki: Kamil Bałys
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz