Autor:
Barbara Tutaj - nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół nr 1 w Choczni (przygotowuje się do udziału w kursie językowym na Malcie)
Barbara Tutaj - nauczycielka języka polskiego w Zespole Szkół nr 1 w Choczni (przygotowuje się do udziału w kursie językowym na Malcie)
Udział w projekcie ,,Mobilność
kadry edukacji szkolnej” skłonił mnie do refleksji, w jaki sposób jeszcze
efektywniej uczyć na języku polskim tolerancji, otwartości na inne kultury i
rozbudzać wśród dzieci ciekawość świata. Stwierdziłam, że lekcje na temat zasad
tworzenia przepisu kulinarnego w klasie 4 będą świetną okazją, aby połączyć umiejętności
redakcyjne ze spotkaniem z kuchnią europejską. I tak powstała lekcja ,,Tworzymy
europejską książkę kucharską”, którą przeprowadziłam w dwóch klasach czwartych.
Dzieci podczas zajęć były bardzo aktywne, chętnie wypowiadały się na temat
ulubionych dań, które miały rodowód włoski, hiszpański, grecki, turecki.
Rozmowa o kuchni europejskiej była okazją do poruszenia zagadnień
ortograficznych, wpływu języków obcych na polszczyznę, a nawet przypomnienia
nazw innych kontynentów ( podczas rozmowy o potrawach padła w jednej z klas
nazwa ,,sushi”, więc zaistniała konieczność ,,podglądnięcia” mapy Azji). Do samodzielnej pracy
przystąpiły z zapałem i stworzyły bardzo ciekawe prace.
Zaprezentowany przeze mnie konspekt
lekcji jest właściwie jej modelem, do dowolnej modyfikacji, w zależności od
potrzeb klasy i tempa pracy uczniów. Na poznanie zasad redagowania przepisu
kulinarnego przeznaczyłam dwie jednostki lekcyjne. Na pierwszej czytaliśmy
przykłady przepisów kulinarnych,
ustalaliśmy zasady ich tworzenia, omawialiśmy zastosowane skróty oznaczające
jednostki objętości i wagi, ćwiczyliśmy tworzenie zdań w trybie rozkazującym i równoważników
zdań. Natomiast druga lekcje była poświęcona samodzielnemu stworzeniu przez
uczniów przepisów i zebraniu ich w ,,Europejską książkę kucharską”.
Model
lekcji w klasie 4 szkoły podstawowej
Cele ogólny lekcji: uczeń
potrafi zredagować przepis kulinarny wybranej potrawy.
Cele szczegółowe
lekcji: uczeń zna i omawia zasady tworzenia użytkowej formy wypowiedzi –
przepisu kulinarnego, rozróżnia zdania od równoważników zdań, stosuje skróty w
nazwach jednostek objętości i wagi, wykazuje się pomysłowością i kreatywnością
w nadawaniu nazw swoim potrawom, potrafi wskazać nazwy potraw pochodzących z
krajów europejskich, na zdjęciach rozpoznaje najpopularniejsze dania kuchni
europejskiej i ich składniki, dostrzega
związek pomiędzy kuchnią kraju a jego kulturą, rozumie odmienność kulturową
krajów Europy, ale dostrzega też podobieństwa, omawia zasady savoir – vivre’u
podczas spożywania posiłków.
Metoda pracy: metoda
ćwiczeń praktycznych.
Formy pracy:
indywidualna.
Środki i materiały
dydaktyczne: tablica multimedialna, kartki, kredki, podręcznik do języka
polskiego ,,Między nami” wyd. GWO.
Czas: 45 min.
Plan lekcji
I.
Czynności wstępne.
Lekcję rozpoczynamy od przypomnienia
zasad tworzenia przepisu kulinarnego, wymienienia jego stałych elementów, sprawdzenia
zadań domowych.
II.
Realizacja tematu.
1.Wyszukiwanie i wypisywanie nazw potraw
pochodzących z krajów europejskich.
Po przedstawieniu uczniom celu lekcji,
prosimy uczniów, aby wymienili znane sobie potrawy, które pochodzą z krajów
europejskich. Ich nazwy wypisują na tablicy, a za pomocą internetowego słownika
ortograficznego, w razie potrzeby, sprawdzają poprawną pisownię. Nauczyciel
zwraca uwagę uczniom na rzeczowniki typu: pizza, kebab, spaghetti, które są
wyrazami pochodzącymi z języków obcych, ale zadomowiły się na dobre we
współczesnej polszczyźnie. Aby materiał
był bogaty, korzystamy z tablicy multimedialnej. Uczniowie wyszukują strony
internetowe o kuchniach krajów europejskich, blogi kulinarne, prezentują
ciekawe zdjęcia, rozpoznają potrawy i składniki.
2. Dzielenie wymienionych potraw, ich
składników wg krajów pochodzenia.
Do wypisanych nazw potraw i produktów
uczniowie dopisują nazwy krajów, z których pochodzą. W tym punkcie lekcji możemy
przypomnieć zasady ortograficzne dotyczące pisowni nazw państw i ich
mieszkańców. Uczniowie na pewno zauważą wpływy poszczególnych krajów
europejskich na współczesną polska kuchnię i wybory kulinarne Polaków.
Wypowiadają się na temat kultury spożywania posiłków, używania konkretnych
sztućców do różnych potraw ( np. do spaghetti – widelec i łyżka, do ryby –
widelec i specjalny nóż itp.)
3.Samodzielne redagowanie przepisów.
Na kartkach o jednakowym formacie ( np. A4
) uczniowie przystępują do samodzielnej pracy. Układają przepis inspirowany
kuchnią europejską, swojej potrawie nadają nazwę, a kartkę ozdabiają na wzór
strony z książki kucharskiej.
III.
Prezentacja prac i ich omówienie. Podsumowanie.
Na forum klasy uczniowie prezentują
efekty pracy. Uzasadniają swoje kulinarne wybory, wspólnie wybierają
najciekawsze przepisy i oryginalne nazwy, sprawdzają poprawność kompozycji
przepisu, nanoszą ewentualne poprawki.
Formułują wniosek z lekcji, że współcześni Polacy najchętniej sięgają po
potrawy kuchni włoskiej. Na końcu przygotowują wystawkę prac pt. ,,Europejska
książka kucharska".
Koordynator placówki: Kinga Cholewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz